Állomány hozzáadása folyóiratrekordhoz

A MokkaWiki wikibőlNPA bejelentő felület


Állományadatokat egy folyóiratrekordhoz mindig a bejelentkezéskor kiválasztott szolgáltatási pont valamelyik lelőhelyének nevében rendelhetünk.

Tartalomjegyzék

A folyóirat kiválasztása

1. Ha nincs még egyáltalán állomány adatunk jelentve az illető folyóirathoz,

"Főoldalon" az Állománybejelentés feliratot választjuk. A megjelenő ablakban a folyóiratrekord MOKKA adatbázisban használt rekordazonosítójával kérhetjük ki a megfelelő rekordot. (MARC formátum 001 mező)

vagy

A MOKKA-ODR katalógusban kikeressük a folyóiratrekordot, megjelenítjük a szolgáltató könyvtárait és az "Ugrás az NPA oldalra linkkel megnyitjuk a szerkesztőfelületet. Bármely könyvtár állományadataitól indulhatunk. Az NPA felhasználói nevünktől függ, hogy milyen szolgáltatási ponthoz érkezünk az NPA felületen.


2. Ha a folyóirathoz van előző évi állományadat az "Aktuális folyóiratlista"-ból is kikereshetjük a címet és rákattintva eljutunk a bejelentő felülethez.

Lelőhelyek, évek

  • Az állományadatokat lelőhelyenként tudjuk megadni.
-- A lelőhely-táblázatban először létrehozunk egy-egy oszlopot a folyóirat lelőhelyeinek.
-- Az oszlopon belül láthatjuk, hogy egy-egy évhez az adott lelőhelyen van-e állományunk a kiválasztott folyóiratunkhoz. A lehetséges státuszikonok:


-- A státuszokat évenként egyesével vagy csoportosan módosíthatjuk.


  • Ha egy lelőhelyen egy adott folyóiratból több példányunk van, ezeket összevontan jelentsük az adatbázisba.

Az első lelőhely hozzáadásának lépései

Állománybejelentés ablakban megjelenő folyóirat mellett csak a folyóirat éveinek listáját látjuk. (Az évszámlista a bibliográfiai rekordok adatai alapján képződik, ha nem megfelelő a lista, a bibliográfiai rekord módosítását kell kezdeményezni az OSZK katalogizálóinál, a Új cím bejelentése felületen.) Az évszámlistát évtizedenként nyithatom meg. A megjelenő "Új lelőhely hozzáadása gombra kattintve kezdeményezhetjük lelőhelyünk folyóirathoz írását.
Megjelenik azoknak a gyűjteményeknek/lelőhelyeknek a listája, amelyek a Könyvtáradatbázisban az aktuális szolgáltatási pontomhoz vannak rendelve. Ha nem megfelelő a megjelenő lelőhelylista a könyvtáradatbázisban tudjuk javítani könyvtári adminisztrátori jogosultsággal.
A kiválasztott lelőhely oszlopa megjelenik, de még egyelőre "üres". A kérdőjelek jelzik, hogy még nem történt meg az adatok pontosítása és adatbázisba írása. Az oszlop tetején lévő lelőhelyre kattintva kapjuk meg a lelőhelyre jellemző részletes adatokat, amelyek jelenleg még üresek. Az egyes évtizedeket külön-külön tudom megnyitni az évtizedre kattintva.

Évek hozzáadása a lelőhelyhez

Az egyes évek sorainak végén lévő szerkeszt ikonra kattintva kapom meg az adatok beírására szolgáló űrlapot. Ha egyszerre több évet kell azonosan módosítanunk hasznosabb a Csoportos állománybejelentés funkciót használni.
A párbeszédablakban módosíthajuk az év státuszát, megadhatjuk a helyi rekordazonosítót és egyéb szériára jellemző adatokat. Mentés után a bejelentett állományadatok már láthatóak lesznek a MOKKA-ODR katalógus felöl.

További lelőhelyek hozzáadása

Két módon történhet:
1. Az első lelőhely megadásának lépéseit ismételjük meg. A megjelenő ikon helyett a megfelelő státuszokat évenként vagy csoportosan beállítjuk.
2. Az első lelőhely adatait szerkesztésre megjelenítjük a lelőhelykódra kattintva, majd az "Új oszlop ennek lemásolásával" műveletet választjuk. A művelet során megadhatjuk, hogy egy évtizedre vagy a teljes állományra vonatkozik-e a másolás. Ilyenkor az előző lelőhely státuszait is lemásoljuk.NPA bejelentő felület
Személyes eszközök