Rekord feltöltés

A MokkaWiki wikiből

Tartalomjegyzék

Bevezetés

Sajnos a MOKKA-ba érkező rekordok messze nem egységesek. Ebben az állapotban a rekordok nem kerülhetnek egy közös adatbázisba, ezért a MOKKA végez egységesítést a rekordokon. Ez a procedúra bonyolulttá teszi a rekordok feltöltését.


Biztonság

A MOKKA szerver biztonsága érdekében csak az előre regisztrált könyvtárak tölthetik fel a rekordokat. Előzetes regisztráció nélkül a szerver a rekordokat nem veszi át, amit a feltöltő program jelez a felhasználó felé.

Rekordcsomag fejlécének elemei

Ez kötelező:

Content-Type: application/x-marc

Ez kötelező:

X-MOKKA-Location:  <katalógus OSZK-kód>

Ez nem kötelező, de ajánlott:

X-Content-Charset: <karakterkódolás, pl. UTF-8 vagy X-ANSEL>

A rekordok átvétele

A rekordok egy TCP socket-on keresztül érkeznek meg a szerverre. A hálózati hibakezelést a TCP biztosítja. A beérkezett rekordok egy átmeneti tárolóba un. munkafájlba kerülnek. A munkafájl neve a rekordot felküldő számítógép IP címe + a felküldő által a rekordcsomagban elhelyezett X-MOKKA-Location header értéke.

A rekordok egységesítése

A munkafájlból rendszeres időközönként, kivesszünk 100 rekordot, ha van. A rekordokat egy szürő átalakítja és ellenőrzéseket végez rajtuk. A végeredmény az adatbázisba töltő process un.: online update munkafájljába kerül, ahonnan rövid időn belül bekerül az adatbázisba.

A szűrők

A szűrőket a különböző katalogizálási gyakorlat miatt általában IKR-enként kell elkészíteni, de előfordul, hogy egy könyvtár katalogizálási gyakorlata annyira egyedi, hogy saját szűrőt kell készítenünk a számára.

java utility

A saját feltöltő programmal nem rendelkező könyvtárak igénybe vehetik a Mokka által biztosított feltöltőt. Jelenleg (2011 július) 1.6-os Java futtató környezet szükséges a működtetéséhez. A program használata parancssorból a következő:

java -classpath Corvina_MokkaUpload.jar corvina.MokkaUpload KÖNYVTÁRKÓD file.mrc [-cs charset]

a KÖNYVTÁRKÓD helyére természetesen mindenkinek a saját könyvtárkódját (pl. SZ1, D1 stb.) kell beírnia, ez alapján: Könyvtárkód-feloldó ( ez volt a régi Régi Könyvtárkód-feloldó )

a file.mrc -ben kellenek a bináris Marc rekordok, Ansel kódolással, egymástól nem elválasztva, hanem folyamatosan.

a [-cs charset] opciót, ha nem alkalmazzuk, akkor alapértelmezés szerint ANSEL kódolást feltételezünk. Használata esetén a charset lehet ANSEL, UTF-8 vagy ISO-8859-2.

(értelem szerűen, ha nem ugyanabban a könyvtárban van a jar file és a feltöltendő marc rekordokat tartalmazó file, akkor az elérési útvonalakkal ki kell egészíteni.)

A feltöltés befejeztekor egy szöveges üzenet jelenik meg, amely tartalmazza a feltöltési csomag azonosítót (ezzel később visszakereshető a regisztrált könyvtáraknak a rekordok feltöltési eseménye).

TIPP -> pl. ha az OPKM-ből (könyvtárkódja: B7) szeretne UTF-8 karakterkódolású rekorodkat feltölteni az itt látható utility segítségével egy opkm_export_201201.mrc nevű file-ból, akkor a következőképp teheti meg:

java -classpath Corvina_MokkaUpload.jar corvina.MokkaUpload B7 opkm_export_201201.mrc -cs UTF-8
Személyes eszközök