Kolligátumok a MOKKÁ-ban

A MokkaWiki wikiből


A kolligátumok közös katalógusban való kezelését az teszi bonyolulttá, hogy egy dokumentum előfordulhat különféle módon összeállított kolligátumokban és önmagában is.
Ezt egy helyi katalógusban muszáj pontosan követni ilyen vagy olyan módszerrel és pontosan lekövetni az egybe kötött dokumentumok együtt mozgását, de országos szinten már szinte felvállalhatatlan.
A MOKKA jelenleg azt célozza meg, hogy
  • tárolja a kolligátumtag dokumentum leírását tárolni
  • elvezeti a felhasználót a tulajdonos könyvtárig és linket biztosít a helyi katalógusokhoz, ahol kibogozható, hogy egy mű milyen kolligátum része.
Azt nem vállalja fel a MOKKA, hogy pontos információt adjon arról, hogy egy dokumentum, milyen könyvtárban pontosan milyen kolligátumban fordul elő.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy
  • a kolligátumtagok bibliográfiai rekordjait kell beküldeni hozzájuk tartozó példányinformációval.
  • Ha a dokumentum példányinformációit csak másik rekordhoz kapcsolva tudjuk megkapni, akkor a rekordok között korrekt rekordkapcsolatra van szükség ($w almezőkkel való egymásra utalás.)
A MOKKA rekordkapcsolat-kezelése szempontjából mindegy melyik mezővel kapcsolunk.
(Egyes könyvtárak a kolligátumok esetében inkább a 787 mezőt használják és a 777 mezőt csak a kiadó szándéka szerint egy kötetben lévő művekre használják.)
A rekordkapcsolat esetben a kolligátumtagok bibliográfiai rekordjában megjelenített kapcsolatot követve lehet eljutni a kolligátum "vezérrekordjában" lévő példányinformációig.
Az 580 mezőt is használják a könyvtárak, ami rendben is van helyi szinten, de a MOKKA szempontjából

nem igazán jó megoldás: sok esetben csak egy-egy könyvtár példányára jellemző adatot teszünk olyan mezőbe, amelyik a dokumentumra vonatkozik. Különösen problémás, ha példányinformációk vannak itt: ezeket a feltöltő nem tudja példányinformációként kezelni; a MOKKA bibliográfiai leírás számára meg fölösleges adat; (A feltöltéskor az 580-as mezőt viszont nem lehet kidobni, mert tartalmazhatnak fontos információt pl. folyóiratok esetében).

Személyes eszközök